lauantai 13. lokakuuta 2012

ABC-Jonnet ja kilpailutus

Etenkin ruuhka-Suomen ulkopuolella on varsin tavallista, että nuoret kokoontuvat viettämään vapaa-aikaansa paikallisille huoltoasemille. ABC-asemilla hengailevista jonneista ja jonnista on tullut jo käsite: omassa oppilaitoksessani Humakissa on tutkittu aihepiiriä jo pitkään, ja erilaiset nuorten, muiden asiakkaiden ja asemien henkilökunnan väliset konfliktit ovat ylittäneet usein valtakunnallisenkin uutiskynnyksen. Konflikteja on pyritty ratkomaan nuorisotyön keinoin muun muassa kouluttamalla henkilöstöä nuorten kohtaamiseen. Kuitenkin kaupallinen toimija päättää viime kädessä aina itse toimintansa rajat, ja monissa paikoissa strategisiksi määreiksi ovat muodostuneet kellonaika 21.00 ja 18 vuoden ikä.

Nuorisotyön vieminen huoltiksille on ihan pätevä idea, muttei poista sitä tosiasiaa, että nuorilla pitäisi olla mahdollisuus viettää vapaa-aikaansa myös ei-kaupallisessa ympäristössä. Useinhan ABC:t muodostuvat paikkakunnan nuorten kokoontumispaikoiksi juuri siitä syystä, että muutakaan vaihtoehtoa ei ole. Helsingissä tilanne on siinä mielessä parempi, että täällä alueellisten nuorisotilojen verkko on suhteellisen kattava. Mutta miltä kuulostaisi, jos tulevaisuudessa eivät ainoastaan nuoret hallitsisi ABC:n tiloja, vaan myös ABC nuorisotiloja?

Helsingissä ollaan aikeissa kilpailuttaa kahden nuorisotalon (Tapulikaupunki ja Kivikko) toiminnat ilman, että asiaa viedään edes valtuuston käsittelyyn. Helsingin Uutisten mukaan ”kaupungin hallintokeskuksen lakimiesten mukaan kahden nuorisotalon kilpailuttamista ei voida tulkita palveluiden ulkoistamiseksi, eikä asia siten vaadi kaupunginvaltuuston käsittelyä”. Tosiasiassahan kilpailuttamisella pyritään nimenomaan palvelujen ulkoistamiseen, joten perustelu ontuu.

Asiassa on valtavasti ongelmia. Nuorisolautakunnassa Vasemmistoa edustava Riku Ahola kertoi jutelleensa ulkoistuskysymyksestä Tapulin nuorten kanssa, eikä kaupungin toimintatavoille juuri ymmärrystä herunut. Nuoria ei oltu konsultoitu asiassa ollenkaan, korkeintaan he saisivat olla mukana ratkaisemassa kilpailutuksen voittajaa. Monelle nuorelle talolla käynti on tärkeä harrastus, ja heille turvallisten ja luotettaviksi tiedettyjen aikuisten, nuorisotalon työntekijöiden pysyvyys on ensiarvoisen olennaista. Kilpailutuksen seurauksena nykyään kaupungin palkkalistoilla olevien nuorisotyöntekijöiden työsuhteet eivät todennäköisesti jatkuisi ainakaan vastaavanlaisina. Ei ihme, että nuoria huolestuttaa. Helposti tulee mieleen, mitä muuta ulkoistamisesta saattaisi pahimmassa tapauksessa seurata: työntekijöiden vähentämistä, vuokratyön käyttöä, erilaisia maksuja toiminnasta, jopa käyntimaksuja. 

Nuorisotyö on kunnan ydintoimintaa, jota ei tulisi alistaa markkinavoimien vietäväksi heppoisin perustein. Kun vielä on kyseenalaista, säästetäänkö leikissä edes veronmaksajien rahoja, alkaa touhu haiskahtaa pahasti ideologiselta. Kivikon nuorisotalo toimii nykyäänkin kumppanuusperiaatteella kansalaisjärjestön kanssa, ja parhaassa tapauksessa kilpailutuksesta selviytyisikin voittajaksi jokin kolmatta sektoria edustava, voittoa tavoittelematon organisaatio. Kuitenkin pikkusormi pirulle olisi jo annettu, eikä mikään estäisi jatkossa esimerkiksi monikansallisten yhtiöiden tunkeutumista nuorisotyöhön, kuten jo vaikkapa terveydenhuollossa on tapahtunut.

Ei kommentteja: